Instruktör – Åsa

Indigo och jag tränar lydnad, mars 2016
Indigo och jag tränar lydnad, mars 2016

Ett långt liv med hundar

Hundar har funnits i mitt liv i mer än 30 år och under dessa åren har jag haft förmånen att ha flera olika hundar, bland annat flera omplaceringshundar varav vissa haft haft en del vad man förmodligen kan kalla problembeteenden. Innan jag kom in på hundar så var det under ca. 15 år hästar som var min stora passion. Djur i någon form har funnits i mitt liv sedan jag var 4 år och fick min första undulat.

Mina hundar

I dagsläget finns tre hundar i  hushållet:

 • Sigge, beauceronhane, snart 14 år. Sigge kom till oss vid 1 års ålder som omplacering, vi hade då redan hans kullbror Garibaldi. Sigge har en del problem med sociala interaktioner, både med människor och hundar så det har inte varit helt enkelt att leva med honom - han fungerar fint med mig och Martin men inte med andra hundar eller människor.
 • Indigo, beaueronhane, snart 8 år gammal, fransk import. Indigo är en fantastisk hund som tyvärr varit skadad/konvalescent efter operationer under flera år men som nu äntligen är frisk och kry. Indigo och jag tränar och tävlar framför allt rallylydnad, då det är ganska snällt mot kroppen. Vi tränar även lite nosework och vi är uppflyttade till lydnadsklass 2, men då lydnaden är lite tuffare mot kroppen med högre hopp, snabba inbromsningar etc jämfört med rallylydnad så har jag valt att inte fortsätta träna och tävla lydnad - det viktigaste är att Indigo håller sig frisk och fräsch så länge som möjligt och då väljer jag de aktiveringsformer som sliter minst på honom.
 • Dunit, whippethane, född i september 2020. Whippet har varit en drömras för både mig och Martin i flera år och nu blev det äntligen av! Det ska bli mycket spännande att få lära känna en ny individ från en helt ny rasgrupp. Hittills har han visat sig vara en cool kille som älskar det mesta här i livet förutom blåst, regn och tidiga morgnar.

Jag blev redan från början av mitt "hundliv" aktiv i en av Svenska brukshundklubbens lokalklubbar, på flera olika poster - det började med att jag hjälpte till i köket och sen blev det uppdrag som bland annat styrelsesekreterare, tävlingssekreterare, hjälpinstruktör och styrelseledamot. Efter att vi skaffat vår första beauceron blev jag även aktiv inom rasklubben Svenska Beauceronklubben, där jag suttit i styrelsen, varit sekreterare, redaktör för klubbtidningen samt att jag har hand om klubbens hemsida.

Kenzo, min första beauceron. Vi tävlade lydnad och han var den 4:e beauceronen i Sverige att ta lydnadschampionat.

Kenzo, min första beauceron. Vi tävlade lydnad och han var den 4:e beauceronen i Sverige att ta Svenskt lydnadschampionat.

Med mina egna hundar tränar och tävlar jag i spår, lydnad, rallylydnad och nosework. Tidigare har jag även tränat sök och agility men inte tävlat officiellt i dessa grenar. Jag och Kenzo (med husse Martin som hjälpförare) provade också på att tävla rapport appellklass.

Indigo RLD F

Indigo när han tog sin titeln RLD F  den 21 september 2019. Han tävlar numera mästarklass och har två certifikat, bara ett kvar för att bli champion.

Garibaldi och jag på prispallen efter att ha tävlat lägre klass spår med uppflyttning till högre

Garibaldi och jag på prispallen efter att ha tävlat lägre klass spår med uppflyttning till högre klass.

Ett stort förtroende

Att hjälpa andra med träningen av deras hundar tycker jag är enormt roligt och utvecklande. Det är också ett stort förtroende man får - som instruktör kan man ha en stor påverkan på både människans och hundens liv - det gäller att man tänker sig för och ser till att göra det på ett bra sätt för alla parter. För mig är det mycket viktigt att både hund och hundägare mår bra och trivs i sin relation, oavsett om det handlar om träning/tävling eller vardag. Jag är mycket intresserad av hundars mentalitet och försöker hela tiden utveckla mig som hundägare och instruktör.

Jag är utbildad rallylydnadsinstruktör och allmänlydnadsinstruktör (båda genom privata utbildare, inte SBK-organisationen).

Att välja kurs och instruktör

När jag började med hundar i slutet av 80-talet var metoderna ganska hårda men glädjande nog har det sedan dess ändrats mycket och numera ser man överlag mestadels positiva/belöningsbaserade träningsmetoder, något som också forskning visar på är det mest effektiva sättet att träna hundar och även andra djur.

Jag tycker att det är mycket viktigt att man, när man väljer en instruktör att träna för, är medveten om instruktörens inställning till träning. Om man träffar på en instruktör/kursverksamhet där man säger att godis är onödigt, att man ska kommunicera med hunden på "naturligt" sätt och där man blir ombedd att ha stryphalsband på sin hund - då tycker jag att man ska tänka sig för en extra gång innan man utsätter sin hund för detta. Att använda sig av straff i träning av hundar – ofta kallat "korrigering" – är något som de flesta duktiga instruktörer avråder ifrån. Att använda belöningar i träningen betyder inte att man överser med hundens felbeteende, att man står och viftar med en köttbulle när hunden gör något den inte borde. Belöningsbaserad träning handlar om att visa hunden rätt sätt att bete sig genom att förstärka rätt beteende men också att se till att hunden inte får möjligheten att utföra felbeteenden.

Att hjälpa ekipage att hitta träningsglädje och ett härligt samarbete ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar att klura på problemlösningar för olika beteenden - oavsett om det är vardagsgrejer eller tävlingsmoment. Jag tycker förvisso om att klura på bra sätt att få tävlingsmoment att fungera och träning för tävling tycker jag är väldigt roligt men allra viktigast är det ändå att hunden ska fungera i vardagen!

Det tar oerhört mycket kraft och energi för både hund och ägare om vardagen inte fungerar. Det kan vara så pass vanliga saker som tex. att ha en hund som drar så mycket i kopplet att man inte kan gå ut med den utan att få ont i händer och armar - inte speciellt roligt för varken oss människor eller för hundarna som drar på det sättet. Ett sånt beteende ger ofta en irriterad och trött ägare, som kanske även får fyskiska problem och även hunden får problem - det är INTE nyttigt att slita och dra ständigt, inte ens om man har en sele på hunden istället för halsband. Det skapar även en stress och kan leda till andra felbeteenden så som utfall mot andra hundar, jakt på bilar/cyklar etc.

Problemhund?

Det är lätt att sätta en etikett på en hund som har felbeteenden - den klassas snabbt som en problemhund, men vad är egentligen en problemhund? För en person kan det vara ett enormt problem om hunden drar i kopplet, en annan person kan däremot tycka att koppeldragande inte är något som stör. Bor man på landet utan grannar tätt inpå kanske det inte gör något att hunden vaktar hus och tomt, medan det är ett stort problem om man bor i en lägenhet i stan. Genom åren har jag lärt mig mycket om hur man hanterar olika problem och jag hjälper gärna andra att få rätt på problem man har i vardagen eller i träningen.

OBS jag har inte någon specialutbildning för problemhantering; har du en hund med mycket svåra beteendeproblem är det lämpligare att du vänder dig till en beteendespecialist - hör gärna av dig då jag kan ge dig tips om några riktigt duktiga personer som tränar på ett bra och schysst sätt.

Kursutbudet hos Olseröds hundcenter hittar du på sidan Aktuella kurser.

Normalt är det max 5 ekipage på en kurs, minsta antal för att en kurs ska bli av är 3 ekipage. Ibland kan jag ta en större grupp, tex om man har en rasklubbsträff eller liknande, men max 8 ekipage.

Mina utbildningar

 • Instruktör, allmän inriktning (fokus på att läsa, tolka, förstå och analysera hund och hundens signaler) – Johan Gullberg, GK9 hundtjänst, 2018.
 • Rallylydnadsinstruktör – Anna Larsson (3vallare) och Camilla Bermell (Camillas hunderi), september 2018.

Föreläsningar/andra kurser jag har deltagit på

 • Onlineföreläsning Hundspråk och beteende  - Alupo Hundkunskap, 2021.
 • Onlineföreläsning  Lyssna på hunden - bygg en stark individ - Work for Fun, 2021.
 • Lydnadshelger med Jenny Wibäck november 2019 samt maj 2020.
 • Inspirationskurs för kursledare i "Bäst var-dag" - No Limit Obedience, Maria Brandel & Siv Svendsen, 2019.
 • Blygerkurs för yrkesverksamma – Jessica Mann (författare till boken "Blygerhundar - så gör du din hund till en superhjälte"), 2019.
 • Helgkurs Läsa hund – David Selin HUNDutbildningsgruppen, 2018.
 • Föreläsning Från valp till arbetande hund – Tobias Gustafsson SWDI, 2018.
 • Spårutveckling - Johan Gullberg GK9 hundtjänst, 2017.
 • Flera noseworkkurser – Christina Unné, NoseWork Östra Skåne, 2017-2018
 • Agility grund online (som åhörare) - Fanny Gott Klickerklok, 2015.
 • Agility grundkurs, Agility foundations - Ida Pettersson AgilidA, 2012 samt 2014-2015
 • Flera agilitykurser - Linköpings Brukshundklubb, 2012-2013
 • Rallylydnadskurs – Linköpings brukshundklubb, 2012
 • Klickerkurs Linköpings brukshundklubb - Fanny Gott/Thomas Stokke, Klickerklok
 • Inspirationshelg i brukslydnad (som åhörare), Frida Wallén, 2010
 • Tävlings- och brukslydnadshelg (som åhörare), Maria Brandel, 2010
 • Lydnadskurs på Linköpings BK – Maria Brandel, 2004
 • Lydnad online (som åhörare) – No Limit Obedience (Siv Svendsen / Maria Brandel)

Onlinekurser/program som jag följer/har följt:

 • Recallers – Susan Garrett/Say Yes team – positiv hundträning genom utveckling av lekar
 • Animal emotions – Karolina Westlund, ILLIS ABC Animal Behaviour Consulting – hur djurs känslor påverkar dem (och oss)